Cykelstol regler

Regler for transport af børn på cykler 

De fleste forældre er klar over, at der er regler for, hvordan barnet skal sidde i bilen og hvilken autostol banet skal sidde i. På samme måde er der faktisk også regler for brugen af cykelstole og transport af børn på cykler. 

Det er således en god ide, at få styr på loven inden du sætter barnet i en cykelstol, en cykel anhænger eller ned i en ladcykel. 

Regler som gælder for alle mulighederne 

For at din cykel er lovlig skal den være udstyret med 2 bremser og de må ikke være afhængige af hinanden. Disse regler gælder både med/uden cykelstol.  

Det er kun personer over 15 år, der lovligt kan cykle rundt med børn på/efter cyklen, så ikke noget med, at lade store- bror/søster hente den ”bette” i børnehaven, hvis ikke store- bror/søster er over 15 år.  

Regler for børn i cykelstol 

Som reglerne er i dag, må du faktisk køre med 2 børn under 8 år på cyklen. Det kræver dog, at der er særlige pladser (cykelstole) til begge børn, hvor de er spændt forsvarligt fast og der er sørget for, at børnene er afskærmet fra hjulegerne.   

De gamle cykelstole, som kunne sættes fast på stangen mellem fører og styret, overholder ikke den nuværende cykelstol standard. Det er dog lovligt, at anvende den, hvis den er tilpasset barnets højde og vægt og ellers overholder de ovenstående regler med afskærmning og fastspænding. 

Krav til cykelstolen 

Udover ovenstående regler, er der også en række krav til selve cykelstolen og brug heraf: 

  • Barnet skal kunne sidde selv, hvilket de fleste kan omkring de 9 mdr. 
  • Der skal være en sele i stolen, som sikre, at barnet ikke falder ud af stolen. H- eller Y-seler yder den bedste sikkerhed for barnet. 
  • Cykelstolen skal også have fodhvilere og remme, der holder fødder fast til fodhvilerne, så benene ikke kommer ind i hjulet.  
  • Cykelstolen skal være spændt fast til cyklens stel. 

Cykelstolen skal også passe til barnets vægt. Det er således vigtigt, at du ikke sætter et barn i cykelstolen, som vejer mere end stolen er godkendt til! 

Regler for børn i cykelanhænger 

Har du en cykelanhænger må du faktisk have 3 børn under 8 år med. Der må sidde 2 børn i cykelanhængeren og du må have et barn på cyklen – du må dog ikke bytte om og have et barn i cykelanhængeren og 2 børn på cyklen.  

Børnene skal have hver sin plads i anhængeren og være spændt forsvarlig fast. Skal du have babyer eller små børn med i anhængerne, skal du anvende specielt udstyr hertil, så barnet er spændt forsvarligt fast. 

Cykelanhængeren inkl. børn må ikke veje mere end 60 kilo og det anbefales, at sætte et flag eller vimpel på anhængeren for, at gøre den mere synlig. 

Regler for børn på ladcykel 

Reglerne for børn i en ladcykel er lidt anderledes, hvilket skyldes, at de oftest kan være flere børn i dem.  

Er ladcyklen f.eks. godkendt til 3 voksne og er der indrettet særlige siddepladser med korrekt fastspænding til børn, må der udover de 3 voksne også være 2 børn under 8 år på ladcyklen på siddepladserne. Hvis der ikke er voksne på ladcyklen, må du faktisk have 4 børn under 8 år med på ladcyklen. 

Hvis du har et barn i cykelstol bagpå ladcyklen, må der kun være 3 børn under 8 år foran i ladcyklen eller 2 personer og et barn under 8 år.  

Hvor mange personer ladcyklen er godkendt til, vil fremgå af manualen eller bagpå cyklen. Der er nemlig stor forskel på, hvor mange personer de er godkendt til – dog må der max være 5 personer i en ladcykel. 

Regler for børn på en halvcykel 

Halvcyklen er beregnet til børn i alderen 5-10 år og vægten inkl. halvcykel må ikke overstige 60 kilo. Derudover må skal fører af cyklen være over 15 år. 

Manglende overholdelse af reglerne 

Manglende overholdelse af reglerne medfører bøder. Du kan læse mere om bøder og bødestørrelser her.